Headerbild

Kategorier

SM vecka i Sundsvall

2011-01-12 i Allmänt

Massor av snö och (vinter) sport kan upplevas under SM veckan 1 - 6 februari i Sundsvall. Men även Trial kommer det att tävlas i under veckan. Kolla in länkarna på sidan....

10 trialförare är anmälda för att tävla i X-Trial:

Emil Gyllenhammar, Parille TK (regerande seniormästaren)
Jesper Johansson, Tiger MK, Stockholm
Eddie Karlsson, Kungsbacka TK
Patrik Sjöberg, Björkviks MC
Martin Lagergren, Finspong TC, Finspång (regerande juniormästaren)
Simon Hyttsten, Tiger MK, Stockholm
Marcus Eliasson, BMK Uddevalla (regerande ungdomsmästaren)
Anton Folkeson, Borås MK
Adam Thiger, Partille TK
Emil Skoglund, Nordanstigs MK, Hudiksvall

 

Detta står att läsa om X-Trial som körs under SM veckan

När:
Fredag 4: februari 17:00-19:00 och lördag 5:e februari 18:00-22:00

Var: Nordichallen

Så funkar det: 
X-Trial körs i tre steg, kval, semifinal och final. Förarna kör över en serie konstgjorda hinder i vad som kallas sektioner med en förare i taget med undantag för parallellsektionen där förarna möts man mot man. För att ta sig fram till förstaplatsen gäller det att sätta ned fötterna minst antal gånger.

Fakta
Trial har funnits sedan mitten av 1900-talet i Sverige och har nära kopplingar med Enduron i begynnelsen. Sverige har haft en världsmästare genom tiderna men många förare har vart i topp tio. I dagens moderna Trial saknar vi idag representation i World Pro klassen som de senaste åren dominerats av Spanien och speciellt med regerande mästaren Toni Bou.  Sedan nittiotalet har det arrangerats Indoor Trial på VM nivå och till 2011 har man valt att anpassa om formatet och döpa om det till X-Trial.

En trialmaskin får ha ända upp till 1300cc motorstorlek, men oftast används 125cc eller 290cc. I Trial utomhus finns det tre SM klasser, Elit, Junior & Ungdom medans i X-Trial finns endast en klass där alla tävlar mot varandra oavsett maskinstorlek.

Varje förare tillåts ha en s.k Minder med sig i sektionerna vars jobb är att fånga både förare och motorcykel om det skulle behövas.

Håll koll på
Regerande svenske mästaren Emil Gyllenhammar från Partille har siktet inställt på att ta SM-titeln i den svenska X-Trialtävlingen. Wildcard Adam Thiger med en SM-titel i bagaget är farlig med mycket vilja i kroppen. Eddie Karlsson som bara är 16 år gammal saknar helt respekten för sina äldre medtävlare och tränar sedan flera år inomhus vintertid och kan mycket väl vara toppaktuell.

Visste du att…
…X-Trial för första gången någonsin har SM-status i samband med SM-veckan och kommer kora en mästare som i historieböckerna placeras först i raden.

 

Länk till SM veckan :
http://www.rf.se/Arbetsrum/SM-veckanvinter/ 

Länk till SM veckans X trial :
http://web.me.com/lasse.nyberg/Svemo_X-Trial_SM_2011/START.html

Vi håller våra tummar för dej Emil Skoglund/ hälsningar TTK